Salinas

Al sinds 1967 wordt er weer zout geproduceerd op La Palma.

Don Luis Rodriguez uit Lanzarote bracht de nodige kennis naar La Palma. Dankzij hem is er nog steeds de “Sal Teneguia”.

Deze vier elementen maken het zout op natuurlijke wijze:

De zee … het water was afkomstig van de oevers van de Atlantische Oceaan, die de kust van Fuencaliente op het zuidelijkste punt van het eiland volgde.

De zon … De opwarming vindt plaats in de vijvers, waar het zoutgehalte ontstaat, van 36gr / liter tot ongeveer 290gr / liter.

De aarde … Het meest gekristalliseerde water stroomt in de kristallisatoren of zoutmijnen, kleine rechthoekige poelen van klei en zwarte rots, die de warmte vasthouden en waarin de kristallisatie van het zeewater tot 360gr / liter plaatsvindt.

De wind … Nadat het zout naar de rand van de kristallisatoren is getrokken, wordt het gedroogd door de constante passaatwinden, zodat het resterende vocht uitdroogt en het zout kan worden opgeslagen.

Er is een restaurant in de Saline met als toepasselijke naam “El Jardin de la Sal” – de zouttuin!
We hebben het getest, er is een gevarieerd menu en de vis was heerlijk met de “papas arrugadas”, de typische gekookte aardappelen met zoutkorst!

Salinas de Fuencaliente

Andrés Hernández García
Calle Maldonado 10
E-38700 Santa Cruz de La Palma

Tel + Fax: + 34922411523

Mail: salteneguia@terra.es